YAPI TARİHÇESİ

FEYZULLAH EFENDİ KONAĞI ERZURUM GELENEKSEL EL SANATLARI (ERGES) KONAĞI OLARAK HAYATINA DEVAM EDİYOR.

Topçu Kemal Ağa tarafından yaptırılan ve Feyzullah Efendi Konağı olarak bilinen bu konak, “Geleneksel Erzurum Konut Mimarisi” özelliklerini temsil eden yapılarımızdan birisidir.  Feyzullah Efendi Konağı, kullanılan malzeme ve yapı planı açısından 19. yy. dönem özelliklerini taşımaktadır.Uzun yıllar metruk halde zamana direnmeye çalışan yapı, 2015 yılında “Kültür Yolu Projesi” kapsamında Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılmıştır.

2016-2020 yılları arasında Erzurum Büyükşehir Belediyesi Yapı Kontrol Daire Başkanlığı tarafından restorasyonu yapılarak ayağa kaldırılan Konak, yeniden işlevlendirilmiş ve “Erzurum Geleneksel El Sanatları Konağı” olarak kapılarını siz değerli ziyaretçilerine  açmıştır.

GELENEKSEL ERZURUM EVLERİNİ İKLİM VE MAHREMİYET KAVRAMI ŞEKİLLENDİRMİŞTİR.

Geleneksel Erzurum evlerinin yapım-işlev-biçim ilişkilerini yönlendiren en önemli etken iklim olmuştur. Malzeme seçiminde etkili olan iklim, kalın duvarlı mesken ortaya koyma düşüncesinihakim kılmıştır. 

Erzurum’da, 19.yüzyılın başlarında Türk-İslam yaşam biçimi tamamen standartlaşmıştır. İçe dönük yaşam kültürünün sonucu olarak; cephelerin dışa kapalılığı, tırhıç uygulaması   giriş   kapılarındaki   gelenin   cinsiyetine   hitap eden kapı tokmakları ve selamlık-harem uygulaması, mahremiyet anlayışının birer tezahürüdür.

GELENEKSEL ERZURUM KONUTLARININ ANA UNSURU TANDIREVİ’DİR.

Geleneksel Erzurum evlerinde en önemli bölümü oluşturan tandırevi (mutfak) günlük hayatın neredeyse tamamına yakınının geçirildiği dinlenmek, oturmak, yemek pişirmek, yatmak gibi birçok amaca yönelik kullanılmaktaydı.

Tandırevinde iklimin etkisini yansıtan detay kırlangıç kubbedir.  Işıklandırma problemi, cephede açılan bir pencere yerine kırlangıç örtünün tepe noktasında açılmış tepe penceresiyle çözülmüştür. 

İLETİŞİM


Adres: Rabia Ana Mahallesi 1. Çeşme Sokak No:6 Yakutiye/Erzurum
Telefon: 444 1 625